Makaron z bakłażanem, pieczarkami i sosem z suszonych pomidorów

Makaron z bakłażanem i sosem z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Szybki makaron, dla fanów delikatnego smaku bakłażanów. By go jeszcze bardziej uprościć możesz użyć gotowego peso z suszonych pomidorów. Smacznego!

Przepis na 1 porcje, 526kcal

  • Makaron z bakłażanem, pieczarkami i sosem z suszonych pomidorów
  • 70 g Makaron pełnoziarnisty
  • 150 g Bakłażan
  • 100 g Pieczarka uprawna, świeża
  • 30 g Pomidory suszone
  • 10 g Słonecznik, nasiona
  • 5 g Oliwa z oliwek
  • 50 g Pomidor
  • 50 g Ogórek
  • 50 g Serek śmietankowy chudy
  • Sól, pieprz, bazylia

Kilka listków bazylii zmiksować z suszonymi pomidorami, słonecznikiem, serkiem i łyżką wody, przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Bakłażana przekroić na ćwiartki i pokroić w plasterki, posolić. Na patelni wysmarowanej oliwą obsmażyć bakłażany z obu stron, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż bakłażany będę miękkie. Warzywa wymieszać z makaronem i sosem, na talerzu udekorować listkiem bazylii. Podawać ze świeżymi warzywami obok.

Makaron z bakłażanem i pesto