Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Przygotowanie:

Babeczki marchewkowe banalnie proste- 4 sztuki. Pyszne babeczki, które z powodzeniem można podać podczas Świąt Wielkiej Nocy. Są tak proste, że grzechem byłoby ich nie zrobić!

Babeczki 4 sztuki to około 621kcal, 27g białka, 94,26g węglowodanów, 13g tłuszczu

  • 2 jajka
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20g suszonej żurawiny

Jajka miksujemy z cukrem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek, mieszamy.

Marchewkę przekładamy do masy, dorzucamy żurawinę.

Nakładamy do foremek silikonowych i pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach (jeśli korzystamy z metalowych foremek należy je natłuścić i obsypać otrębami pszennymi).

Przepis autorstwa Pauliny Hofman, autorki bloga:www.smakowitykasek.pl