Brownie z buraka

Brownie z buraka

Przygotowanie:

Przepis na 10 porcji



Wartość odżywcza (1 porcja):

  • 181 kcal
  • 4,46 g białka
  • 20,33 g węglowodanów
  • 10,15 g tłuszczy

Składniki:

  • 450 g Buraki (małej wielkości, ugotowane lub upieczone 4 szt.)
  • 3 szt. Jaja kurze całe
  • 100 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 10 g Kakao naturalne w proszku
  • 60 g Ksyitol (cukier brzozowy) – można pominąć lub zmniejszyć ilość
  • 60 g Olej kokosowy
  • 30 g Rodzynki
  • 50 g Gorzka czekolada min. 70% kakao – można pominąć
  • Cynamon, sól, proszek do pieczenia lub soda (ok. 1/2 łyżeczki)



ciasto z buraka3



Sposób przygotowania: Buraki, jajka, kakao, ksylitol, olej, cynamon i sól zmiksować blenderem na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem, rodzynkami i drobno posiekaną czekoladą. Dodać do masy buraczkowej. Przelać do foremki (ok. 20 cm średnica) i piec w 180 stopniach ok. 30 minut.



ciasto z buraka2



Dietetyk_Sylwia Wychowałek


Sylwia Wychowałek
dietetyk