Buraczane risotto z tymiankiem i winem

Risotto z buraczków

Przygotowanie:

Proponowane risotto należy do moich ulubionych bo jest w nim więcej warzyw niż ryżu. Ryż wspaniale przesiąka aromatem buraczków, tymianku i wina. Polecam jako oryginalny dodatek do świątecznych dań.

Przepis na 6 niedużych porcji, 1 porcja 220kcall

  • 600 g Burak
  • 200 g Ryż biały
  • 50 g Cebula
  • 10 g Oliwa (łyżka)
  • 1 litr Bulion warzywny z kostki
  • 50 g Koncentrat z buraków
  • 200 g Wino białe wytrawne
  • 20 g Ser, Parmezan
  • 4 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz

Przygotować bulion z włoszczyzny lub z kostki ekologicznej. Buraczki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dodać do bulionu razem z koncentratem, solą, pieprzem i 2 ząbkami czosnku i zagotować.

Na oliwie w dużym rondlu zeszklić cebulkę i 2 ząbki czosnku oraz łyżeczkę suszonego tymianku. Dodać ryż i chwilę przesmażyć mieszając. Wlać wino i gotować ok.3 minut żeby je zredukować. Następnie przez ok. 25-30minut dodawać po łyżce bulionu z buraczkami od czasu do czasu mieszając, ryż powinien wchłonąć cały bulion a buraczki powinny być miękkie. Pod koniec dodać starty parmezan.

Risotto można podawać jako samodzielne danie, z dodatkiem sera koziego lub fety lub jako dodatek np. Do dań rybnych.

Przepis pochodzi z blogu kwestiasmaku.com

Risotto z buraczków