Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem

Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem

Przygotowanie:

Upieczenie chleba nie jest trudnym zadaniem. Warto, chociaż na specjalne okazje, wygospodarować trochę czasu na przygotowanie własnego wypieku. Zapach i smak świeżo upieczonego chleba – tego nie da się opisać!




1 kromka o grubości 1,5 cm waży 79 g i ma ok. 157 kcal



Składniki:

  • 100 g Płatki owsiane
  • 250 g Mleko 1,5 % tłuszczu
  • 250 g Woda
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 250 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 250 g Mąka żytnia, typ 2000 (pełnoziarnista)
  • 50 g Drożdże piekarskie prasowane
  • 50 g Słonecznik, nasiona
  • 5 g Cukier brązowy

Sposób przygotowania:


Mąki, mleko, wodę, jajko, drożdże, płatki, cukier i szczyptę soli wymieszać ze sobą, ciasto można zagnieść rękoma lub użyć miksera. Dodać słonecznik, ponownie wymieszać, w razie potrzeby, jeśli ciasto będzie za gęste można dodać wody. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik. W piekarniku elektrycznym piec chleb nieco ponad godzinę, pierwsze 15 minut w temp. 175 stopniach, potem obniżyć do 150 stopni, by chleb wypiekł się w środku. W trakcie pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową, by skórka się nie spiekła.



chleb



Aleksandra_Pyznarska

Aleksandra Pyznarska-Pupel
Biuro Zarządu