Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem, jabłkami i żurawiną

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Przygotowywanie własnych słodkości nie tylko może sprawić wiele frajdy, jest to też sposób, by „przemycić” do diety wiele cennych substancji, których nie znajdziemy w tradycyjnych łakociach. Proponowane ciasteczka są bardzo sycące, a do tego pełne witamin i minerałów!

Przepis na 15 dużych ciasteczek, jedno zawiera ok. 130 kcal

Składniki:

  • 250 g jabłek obranych, pokrojonych w drobną kostkę lub startych na tarce
  • 220 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 30 g oleju rzepakowego (3 łyżki)
  • 50 g cukru brązowego (miodu lub ksylitolu)
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g nasion słonecznika
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 20 g nasion siemienia lnianego
  • woda

Przygotowanie:

Płatki owsiane, mąkę, olej, cukier oraz jajko wymieszać w misce, dodać jabłka (im drobniej będą pokrojone, tym łatwiej będzie lepić ciastka), bakalie oraz siemię lniane. Składniki dobrze wymieszać. Dodać ok. 1/4 szklanki wody – tak by z ciasta można było formować ciasteczka, jeszcze raz wymieszać. Ciasto włożyć na 1 godzinę do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Z masy formować okrągłe ciasteczka, układać na blasze i piec ok. 20 minut, aż zaczną się rumienić. Smacznego!

ciacha600pxl

Ciasteczka przygotowane na podstawie przepisu z bloga kulinarnego niebonatalerzu.blogspot.com