Dietetyczne lody tropikalne

dietetyczne lody tropikalne

Przygotowanie:

Dojrzałe mango jest na tyle słodkie że lodów nie trzeba dosładzać. Lody z mleczkiem kokosowym nadają się również dla wegan i osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Smacznej ochłody!

Przepis na 6 porcji, 1 porcja:62kcal

  • 1 duże dojrzałe mango
  • Mała puszka mleczka kokosowego typu light (165ml)

Mango obrać ze skórki i odkroić części jadalne od skórki. Miąższ zmiksować z mleczkiem kokosowym. Powstałą masę przetrzeć przez sito by pozbyć się włóknistych części. Następnie umieścić masę w pojemniczkach do lodów i wstawić je na kilka godzin do lodówki.

Uwaga:
– Jeśli nie masz specjalnych pojemniczków do lodów na patyku możesz użyć małych opakowań po jogurtach, do których po wlaniu masy należy wetknąć łyżeczkę i przykryć je folią aluminiową. W takim wypadku porcja wystarczy na 3 lody.
-Pojemniczki do lodów można kupić o każdej porze roku na allegro. W sezonie pojawiają się również w Ikei, Rossmanie i innych sklepach.