Domowa granola

Domowa granola

Przygotowanie:



Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 100 g suszonych moreli
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Morele i orzechy posiekać na drobne kawałki. Wszystkie składniki oprócz żurawiny wymieszać w misce. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC przez 15 minut, przemieszać i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu ostudzić, dodać żurawinę i przełożyć do słoika. Można podawać z jogurtem lub mlekiem i świeżymi owocami.



Domowa granola



Agnieszka_Pompecka-01


Agnieszka Pompecka we współpracy ze stażystką Katarzyną Stachowiak
dietetyk