Granola

Granola

Przygotowanie:

Przedstawiam Wam prosty przepis na domową granole- z orzechami i suszonymi owocami. Idealna propozycja na I czy II śniadanie albo na chwilę przyjemności podczas deseru. Można podawać z jogurtem naturalnym, mlekiem lub po prostu jako przekąska między posiłkami.



Przepis:

  • 2 szklanki płatków owsianych i orkiszowych 500g
  • 1/2 szklanki mix orzechów-laskowe, nerkowca, włoskie, migdały 100g
  • 1/2 szklanki suszonych owoców- rodzynki, daktyle, figi 100g
  • 1/4 szklanki nasion- słonecznika, siemię lniane, pestki dyni 50g
  • 2 łyżki stołowe płynnego miodu-w moim przypadku mój ulubiony miód mniszkowy 20g
  • łyżka stołowa cynamonu 10g

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Orzechy, suszone owoce, nasiona i płatki wsypać do miski, wlać płynny miód i wszystko delikatnie mieszać. Kiedy wszystkie składniki będą delikatnie sklejone, wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i na koniec posypać cynamonem. Piec przez 20 – 30 minut, w tym czasie można dwa razy zamieszać piekącą się granolę, składniki równomiernie się zarumieniły. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, wymieszać i przesypać do szczelnego słoja.







Dietetyk_Aleksandra Radomska-01


Aleksandra Radomska
dietetyk