Koktajl szpinakowo-owocowy

koktajl

Przygotowanie:

W dobie ogromnej ilości jogurtów na sklepowych półkach zupełnie zapominamy o koktajlach domowej roboty, a przecież są dużo zdrowsze, zawierają mniej cukru i mniej sztucznych dodatków. Ponadto zawsze możemy wkomponować w nie trochę warzyw, których dzienne spożycie wśród polaków jest wciąż zbyt niskie.

Dla “początkujących” w warzywnych koktajlach polecam szpinak – dobre źródło żelaza i witaminy C, w smaku bardzo łagodny i ginie wśród słodkich owoców.

Przepis na 1 porcję: 180kcal

  • 200 ml jogurtu pitnego 0%
  • 50 g mrożonego szpinaku
  • 50 g mrożonego banana
  • 50 g kiwi
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka otrębów

Wszystkie składniki rozdrabniamy i wrzucamy do naczynia, a następnie blenderujemy.
Mrożony szpinak i owoce możemy oczywiście zastąpić świeżymi.

Zielony koktajl

1 porcja koktajlu 350 ml to
180 kcal, 10 g białka, 1 g tłuszczu i 34 g węglowodanów

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga: www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com