Komosa ryżowa z pomarańczą

Komosa ryżowa z pomarańczą

Przygotowanie:

Komosa ryżowa, inaczej ryż peruwiański lub „pseudozboże” 🙂 jest źródłem pełnowartościowego białka, ma łagodny orzechowy posmak, idealnie komponuje się z innymi składnikami zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jako jedna z nielicznych zawiera w sobie wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które musimy dostarczać sobie z pożywieniem. Jest to kolejna odmiana bezglutenowego śniadania na ciepło, tym razem w wersji na słodko, z pomarańczą.



Wartość odżywcza komosanki:

  • Energia 439 kcal
  • Białko 11.9 g
  • Tłuszcze 10 g
  • Węglowodany 80.1 g

Składniki:

  • 50 g komosa różowa trójkolorowa
  • 100 g mleko ryżowe
  • 300 g pomarańcza
  • 10 g orzechy włoskie
  • 1 ząbek czosnek
  • papryka słodka mielona, curry, chili, zioła prowansalskie

Przygotowanie: Komosę przepłukać zimną wodą i gotować na mleku przez 12-15 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień, zamieszać i zostawić pod przykryciem na około 5 minut. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i ułożyć na komosie. Całość posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!



KOMOSANKA



Dietetyk_Anna Hajost-01


Anna Hajost
dietetyk



Zuzanna Wieła Dietetyk Wronki-22


Zuzanna Wieła
dietetyk



Agnieszka_Pompecka-01


Agnieszka Pompecka
dietetyk