Lato na stole czyli makaron z truskawkami, mozzarellą i awokado

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Truskawki można wkomponować w bardzo wiele kompozycji smakowych. Dziś propozycja dania z truskawkami na letni lunch w słoneczny dzień.

Przepis na 1 porcję, 470kcal

  • 50 g makaronu żytniego
  • 50 g mozzarelli
  • 1/2 małego awokado
  • 200 g truskawek
  • płaska łyżka płynnego miodu
  • sok z cytryny
  • świeża kolendra (lub bazylia)
  • pieprz kolorowy

Makaron ugotować al dente. Awokado i mozzarellę pokroić w kostkę, truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na połówki. Przygotować sos: wymieszać miód z sokiem z cytryny w proporcji 1:2, dodać szczyptę pieprzu. Wszystkie składniki wymieszać, posypać listkami kolendry.