Małe batoniki musli z morelami i sezamem

Małe batoniki musli z morelami i sezamem

Przygotowanie:

Batoniki musli mogą być super przekąską potreningową, między posiłkami czy nawet podczas spotkania ze znajomymi. Poniższe batoniki przygotowała Monika Frank na podstawie przepisu Iny Rybarczyk, autorki bloga True Taste Hunters.



Składniki:

  • bezglutenowe płatki owsiane (250g);
  • surowa kasza jaglana (50g);
  • suszone morele (250g);
  • syrop klonowy (1-2 łyżki);
  • mleko roślinne (100g);
  • mąka amarantusowa (100g);
  • nasiona słonecznika (50g);
  • sezam (200g);
  • cynamon (1 łyżka);
  • kardamon (duża szczypta);
  • imbir (duża szczypta);
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:
Morele przez dwie godziny moczyć w wodzie. Następnie odsączone z wody morele włożyć do blendera. Dodać syrop klonowy, mleko roślinne, przyprawy i całość blendować na gładką masę.


Masę przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównać i dokładnie ugnieść od spodu.



Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego na około 180 st. C. Piec przez ok. 25-30 minut. Jeśli wierzch się przypala należy zmniejszyć temperaturę o ok. 10 st. C.



Wyciągnąć blaszkę, pozostawić do przestygnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie masę przyciąć na podłużne batony i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne można przełożyć do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce do tygodnia.



Dietetyk_Monika Frank

Monika Frank
dietetyk

11