Migdałowe bezglutenowe ciasto z batatów
Migdałowe bezglutenowe ciasto z batatów

Osoby, które z powodu alergii nie mogą jeść produktów tradycyjnych, mogą wybierać z pośród wielu przepisów, które nie zawierają uczulających składników. Zapraszamy do wypróbowania alternatywy do tradycyjnych ciast – ciasta z batatów, czyli słodkich ziemniaków. Ciasto jest proste w wykonaniu, warto więc w przygotowania do świątecznego stołu zaprosić resztę domowników.

Wartość odżywcza 1 porcji:
  • Energia 231 kcal
  • Białko 45 g
  • Tłuszcze 65,7 g
  • Węglowodany 273 g
Składniki na 8 porcji (blaszka okrągła o wymiarach 18 cm x 8 cm):
  • 800 g batatów
  • 3 jajka
  • 80 g cukru trzcinowego (lub innego słodzidła: ksylitolu, miodu)
  • 150 g mleka kokosowego w puszce BIO
  • 20 g płatków migdałowych
  • 30 g czekolady gorzkiej min. 75% (może być również kakao lub karob)
  • aromat migdałowy
Przygotowanie: Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć je do garnka, zalać wodą i ugotować. Olej kokosowy wymieszać by był jednolity. Ugotowane bataty zmiksować blenderem z jajkami, cukrem, olejem kokosowym oraz aromatem migdałowym. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (bez termoobiegu). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec ok. 80 minut sprawdzając w międzyczasie czy ciasto jest rumiane. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać gotowe ciasto, następnie posypać płatkami migdałowymi.

Ciasto inspirowane przepisem z bloga madameedith.com

Migdałowe bezglutenowe ciasto z batatów

Aleksandra_Pyznarska

Aleksandra Pyznarska-Pupel
dietetyk

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę