Muffinki jajeczne z warzywami

Muffinki jajeczne z warzywami

Przygotowanie:

Muffinki wielu osobom kojarzą się ze słodkim wypiekiem. Nic bardziej mylnego! Świetnie sprawdzają się również w wersji wytrawnej.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia: 80 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 2 g

Składniki (4 porcje):

  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 20 g Mleko 2% tłuszczu
  • 30 g Papryka czerwona
  • 50 g Cukinia
  • 30 g Pomidor
  • 30 g Brokuł
  • 30 g Ser żółty
  • Szczypiorek, pieprz, sól

Sposób przygotowania:


Jajka rozbić i rozbełtać z mlekiem. Warzywa pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem. Masę jajeczno-warzywną przelać do silikonowych foremek na muffinki. Piec około 20 minut w piekarniku. Podawać na ciepło.

muff3

Dietetyk_Aleksandra Pasich

Aleksandra Pasich
dietetyk