Muffiny z suszonymi owocami i pestkami dyni

Muffiny z suszonymi owocami

Przygotowanie:

Suszone owoce są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Dostarczają nam dużej ilości błonnika, witamin, beta karotenu, wspomagają trawienie…
Warto pamiętać o nich w codziennej diecie, a sposobów na ich wykorzystanie jest całe mnóstwo na przykład w wypiekach.

Przepis na 12 muffinek, jedna dostarcza około 150 kalorii, 3,8 g białka, 3,4 g tłuszczu i 26,1 g węglowodanów

  • 230 g mąki pszennej
  • 40 g otrębów pszennych
  • 50 g brązowego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 30 g suszonych śliwek
  • 25 g daktyli
  • 25 g rodzynek
  • 25 g pestek z dyni
  • 15 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 30 g suszonych moreli
  • 1 jajko
  • 40 ml śmietany 12%
  • 200 ml mleka
  • 25 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Śliwki i morele kroimy w kostkę.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy otręby, proszek do pieczenia, cukier i wszystko mieszamy.
Następnie dodajemy resztę składników (zostawiamy trochę pestek z dyni do posypania muffinek).
Całość powinna tworzyć stosunkowo rzadką masę powoli spływającą z łyżki przy nakładaniu.

Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

Muffiny

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com