Przygotowanie:
Już nie długo na naszych działkach i w osiedlowych warzywniakach pojawi się szpinak. Czas więc zmienić przykre wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to warzywo kojarzyło się zwykle z niesmaczną, zieloną papką. Liście szpinaku to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają potas, a także witaminy C, E, K oraz z grupy B, kwas foliowy i beta karoten. Ze względu na dużą zawartość potasu można go polecać ludziom chorym na nadciśnienie. Kobiety w ciąży powinny jeść szpinak ze względu na zawartość kwasu foliowego.
Wartości odżywcze szpinaku zmniejsza jednak występujący w jego liściach kwas szczawiowy, który może działać odwapniająco na organizm. Ochronę przed ubytkiem makroelementów zapewnimy sobie, jeśli będziemy jeść szpinak razem z produktami bogatymi w wapń. Dlatego dodajmy do szpinaku jogurt naturalny, ser typu feta czy jajka.
Idealne pod tym względem są naleśniki ze szpinakiem.
Składniki na farsz (dla 4-6 osób)
- 2 torebki szpinaku przecieranego
- 5-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 1 torebka słonecznika
- 5g oliwa z oliwek
- cebule – 2szt.
- ser feta light- 1 opakowanie
- żółty ser – 30 dag
Sposób wykonania:
- Usmażyć cienkie naleśniki na patelni teflonowej bez tłuszczu.
- Wsypać na suchą patelnię słonecznik i uprażyć
- Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oliwy z oliwek
- Na patelni podgrzać szpinak, dodać do niego pokrojony w kostki ser feta, przeciśnięte lub drobno pokrojone ząbki czosnku, cebulę , doprawić ziołami.
- Na naleśniku ułożyć farsz i zawinąć
- Zetrzeć żółty ser na tarce
- Ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym posypać serem i zapiec kilka minut w 150 OC w piekarniku
- Można posypać pietruszką
Smacznego!