Pełnoziarniste bagietki z rozmarynem i czosnkiem

Pełnoziarniste bagietki z rozmarynem i czosnkiem

Przygotowanie:

Pełnoziarniste pieczywo jest sycące i dostarcza nam ważnych dla naszego organizmu w ciągu dnia – węglowodanów złożonych.
Podczas śniadania warto więc pamiętać o dobrym pieczywie, które dostarczy nam energii do czasu kolejnego posiłku.

Przepis na 2 bagietki po około 400 gram, 100 gram gotowego pieczywa dostarcza około 210 kalorii w tym 8,5g białka, 36g węglowodanów i 1,5 g tłuszczu

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (3,5 szklanki)
  • 380 ml wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki rozmarynu
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 3 ząbki czosnku

Mąkę, ciepłą wodę, sól, drożdże oraz 1 łyżkę suszonego rozmarynu zagniatamy na ciasto, które następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy we względnie ciepłe miejsce.
Powinno wyrastać około 1,5 godziny, po 60 minutach odgazowujemy je wbijając w nie palce.

Ciasto dzielimy na 2 porcje, z tworzymy wałki, (lekko) spłaszczamy i nadkrawamy nożem, po czym kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrastać kolejne 30 minut.

Pełnoziarniste bagietki z rozmarynem i czosnkiem

Przed włożeniem blaszki do piekarnika, w miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka i dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, po czym mieszanką smarujemy ciasto (nie zużyjemy całego jajka) i posypujemy resztą rozmarynu.

Bagietki pieczemy w temperaturze 190’C przez 30 minut.

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com