Pełnoziarniste bajgle z łososiem wędzonym

Pełnoziarniste bajgle z łososiem wędzonym

Przygotowanie:

Pełnoziarniste bajgle z dużą ilością warzyw to idealne rozwiązanie na lekki i zdrowy lunch w pracy.
Takie domowe wypieki z mąki pełnoziarnistej pozwolą nam długo zachować uczucie sytości.

Jedna porcja wraz z warzywami i plastrem łososia dostarcza średnio 380 kalorii, 17 g białka, 56 g węglowodanów i 8 g tłuszczu

Na bajgle:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • mak/sezam do posypania

+

  • sałata masłowa
  • czerwona cebula
  • wędzony łosoś
  • cienkie plastry awokado
  • kilka plastrów pomidora

Ciasto przygotowujemy jak to tradycyjne drożdżowe – w ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże wraz z łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstawiamy i czekamy aż zaczyn się spieni.

Następnie łączymy resztę składników i zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia we względnie ciepłym miejscu na 90 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 równych części, z których tworzymy krążki z dziurką, układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pozwalamy wyrastać kolejne 30 minut.

W między czasie w garnku gotujemy wodę, przy użyciu cedzaka wsadzamy do niej po kolei każdą porcję wyrośniętego ciasta, trzymamy po około 30 sekund z obu stron i odkładamy na blaszkę, po czym posypujemy krążek porcją maku lub sezamu, który delikatnie dociskamy.

Bajgle pieczemy przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.

Gdy pieczywo lekko przestygnie, rozkrajmy je w pół i wkładamy sałatę, łososia, cebulę, cienkie plastry awokado i pomidora.

Pełnoziarniste bajgle z łososiem wędzonym

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com