Piernik razowy z jabłkiem i marchewką

Przygotowanie:

Dzięki obecności marchwi i jabłka ten piernik jest mniej kaloryczny. Nie ma co się jednak oszukiwać że kawałek piernika zaspokoi nasze zapotrzebowanie na 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Pamiętajmy więc, nawet podczas świąt, żeby zjadać je do każdego posiłku.

Przepis na 12 porcji, 1 porcja: 270kcal

  • 300 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 200 g Marchew
  • 200 g Jabłko
  • 30 g Kakao naturalne (3 łyżki)
  • 2 szt Jaja kurze całe
  • 120 g Miód pszczeli
  • 120 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • 60 g Czekolada gorzka
  • 60 g Mleko zagęszczone niesłodzone light
  • 10 g Cukier brązowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon, przyprawa do piernika

Mąkę wymieszać z proszkiem, przyprawą do piernika, 2 łyżkami kakao i łyżeczką cynamonu. Marchew i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mąki. Żółtka oddzielić od białek, dodać do masy razem z miodem i olejem i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać delikatnie, żeby białka nie siadły. Masę wylać na wyłożoną pergaminem blachę (o wymiarach 30×20). Piec w temp. 180st. Około 50-60minut.

Zrobić polewę: w rondelku rozpuścić czekoladę, dodać mleko, kakao i cukier. Ostudzone ciasto posmarować polewą i odstawić do zastygnięcia.

Proponowany piernik najsmaczniejszy jest w dniu wypieku.

Piernik razowy z jabłkiem i marchewką