Pizza na spodzie z batatów z bazyliowym pesto

Pizza na spodzie z batatów z bazyliowym pesto

Przygotowanie:

Pizza – włoski przysmak, który już dawno skradł serca Polaków, częsta towarzyszka spotkań z rodziną czy znajomymi, ze względu na ogrom możliwych dodatków trudno znaleźć osobę, która jej nie lubi… Jednak standardową pizzę, ze względu chociażby na wysokokaloryczne dodatki i tłuste sosy, trudno określić zdrowym posiłkiem, dlatego dzisiaj przedstawiamy naszą, dietetyczną wariację na jej temat!



Wartość odżywcza 1 kawałka:

  • Energia 143,5 kcal
  • Białko 3,9 g
  • Tłuszcz 4,4 g
  • Węglowodany 23,8 g

Składniki (na 8 kawałków):
Spód:

  • 350 g Bataty (1 duża sztuka)
  • 70 g Mąka gryczana
  • 70 g Mąka owsiana
  • 5 g Oliwa z oliwek

Dodatki:

  • 50 g Pesto z bazylii
  • 60 g Mozzarella
  • 20 g Oliwki marynowane (czarne lub zielone)
  • 100 g Pomidorki koktajlowe
  • Świeża bazylia (lub rukola), oregano

Przygotowanie: Batata pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do miękkości (ok 45 minut). Po upieczeniu odstawić na kilkanaście minut po przestygnięcia, następnie obrać ze skórki i za pomocą widelca rozgnieść na puree. Do puree dodawać stopniowo wymieszane mąki i zagniatać. Ciasto powinno odklejać się od dłoni. (W zależności od ilości wody w batatach może być konieczne zmniejszenie lub zwiększenie ilości mąki przewidzianej w recepturze). Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować kilkoma kroplami oliwy (lub oleju rzepakowego), za pomocą wałka z ciasta uformować okrągły placek, nakłuć widelcem powierzchnię ciasta i przełożyć na blaszkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 15-20 minut. W tym czasie pokroić mozzarellę w drobną kostkę, pomidorki na połówki. Po wyjęciu ciasto posmarować pesto, ułożyć pomidorki, oliwki, mozzarellę, całość posypać oregano, wstawić do piekarnika jeszcze na ok. 7 minut. Gotową pizzę posypać listkami bazylii.



Pizza na spodzie z batatów



Dietetyk_Ewa Marchlewska


Ewa Marchlewska
dietetyk