Pizza ze szpinakiem, oliwkami i fetą

Pizza ze szpinakiem

Przygotowanie:

Pizza to ulubione danie wielu z nas. Jest to potrawa wysoce kaloryczna, 1 średnia pizza to minimum 1000kcal. Z powodu dużej zawartości sera zawiera też dużo tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Jednak jeśli przyrządzimy pizzę sami, ze zdrowych składników, to nawet będąc na diecie odchudzającej, będziemy mogli jej skosztować. Należy jednak pamiętać, że, jak ze wszystkim, z pizzą należy zachować umiar, 2-3 kawałki powinny wystarczyć na 1 posiłek. Pizzę najlepiej podać z surówką ze świeżych warzyw.

Przepis na dużą pizzę (8 kawałków), 1 kawałek – ok. 205kcal.

  • 250 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 25 g Drożdże
  • 20 g Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • 100 g Mozzarella
  • 200 g Pomidory z puszki krojone
  • 100 g Ser Feta 12% tłuszczu
  • 250 g Szpinak
  • 100 g Papryka
  • 50 g Oliwki czarne marynowane
  • Ząbek czosnku, oregano, pół łyżeczki cukru

Przygotować ciasto: Wymieszać drożdże, pół szklanki ciepłej wody, cukier, łyżkę oliwy z oliwek. Odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać na stolnicę razem ze szczyptą soli, formując kopczyk. Zrobić wgłębienie w mące, wlewać w nie wodę z drożdżami, zagarniając jednocześnie mąkę do środka. Stopniowo łączyć wszystkie składniki, w razie potrzeby dodać wody, na koniec ulepić kulę z ciasta. Wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Ciasto włożyć do miski, wierzch posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do podwojenia objętości.

Ciasto rozwałkować na placek i grubości około 0,5 cm. Ułożyć na formie posmarowanej oliwą. Odstawić na około 10 minut.
Przygotować sos: do rondla na łyżkę oliwy wlać pomidory z puszki i dusić około 10 minut. Przyprawić szczyptą cukru, soli, pieprzu i oregano.

Jeśli mamy świeży szpinak to należy poddusić go na suchej patelni aż zmięknie i puści wodę oraz odparuje. Jeśli używamy mrożonego szpinaku w liściach to można rozmrozić go w rondlu i również odparować z nadmiaru wody. Szpinak przyprawić solą i pieprzem.

Przygotować pozostałe dodatki do pizzy – pokroić paprykę i fetę, odcedzić oliwki. Gotowy spód posmarować sosem, obłożyć składnikami i posypać startą mozzarellą.

Gotową pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piec około 15 minut (sprawdzając w międzyczasie czy nie przyrumienia się za mocno).