Pomidorowe biedronki z makrelą

Pomidorowe biedronki z makrelą

Przygotowanie:

Tłuste ryby morskie są bardzo ważne w naszej diecie ze względu na bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe które zawierają. Zróbmy więc wszystko by przekonać do nich nasze dzieci. Dobrze sprawdzają się kotleciki przygotowane z rozdrobnionej ryby, spróbujmy także przemycić ją w pomidorowych biedronkach. Z pewnością uśmiechnie się do nich każde dziecko i dorosły.

Przepis na 1 porcję: 300 kcal

  • 200 g Pomidory
  • 60 g Makrela wędzona
  • 50 g Serek Turek Figura
  • 60 g Jajko
  • Koperek, goździki, musztarda, pieprz, sól, szczypiorek

Pomidory przekroić na połowy nie docinając ich do końca (tak, aby powstały buźki), a następnie wzdłuż, tak aby powstały skrzydełka. Wydrążyć je łyżeczką, oprószyć solą i pieprzem. Miąższ zmiksować z makrelą, serkiem Turek, koperkiem oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Wydrążone pomidory napełnić farszem, przykryć skrzydełkami. Na skrzydełkach zrobić kropki z musztardy, a z przodu przed skrzydełkami umieścić czułki z gałązek szczypiorku.

Przepis opracowała i wykonała dietetyk Małgorzata Panek