Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym, łososiem i żurawiną

Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym, łososiem i żurawiną

Przygotowanie:

Rolada ta ujmuje prostotą wykonania i smakiem. Przygotowanie zajmuje dosłownie pół godziny, a efekt jaki uzyskujemy na pewno będzie się doskonale prezentował na świątecznym stole.

Wartość kaloryczna dla 1 roladki to około 80 kcal.

Składniki:

  • Jaja kurze całe (4 szt.) / 240 g
  • Płatki owsiane ( 2 łyżki) / 20 g
  • Szpinak mrożony rozdrobniony (1 opakowanie) / 450 g
  • Łosoś wędzony (1 opakowanie) / 100 g
  • Serek Bieluch Naturalny Lekki / 150 g
  • Chrzan tarty (łyżka) / 15 g
  • Konfitura z żurawiny / 30 g
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić na patelni, a następnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną masę. Płatki owsiane zmiksować na mąkę. Do ubitych białek dodać rozmącone żółtka, szpinak mąkę owsianą, sól, pieprz i delikatnie wymieszać. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Na dużej blasze do pieczenia rozłożyć papier, wylać masę i rozsmarować na całej powierzchni. Piec przez 8 minut, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na zimnym cieście rozsmarować serek wymieszany z chrzanem, układać plastry łososia, zawijać w roladę, odstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem roladę kroić w poprzek w małe roladki, udekorować konfiturą z żurawiny.

Aleksandra Jędrych

Aleksandra Jędrych
dietetyk