Sałatka z fetą i rukolą

Sałatka z fetą i rukolą

Przygotowanie:

Składniki:


270 g Ser Feta 12% tłuszczu


200 g Pomidory suszone w oleju


280 g Kukurydza konserwowa


50 g Słonecznik, nasiona


40 g Oliwa z oliwek


150 g Rukola


Sok z cytryny, zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz



Fetę i pokroić w kostkę, pomidory odsączyć z oleju i pokroić. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, 4 łyżkami wody i przyprawami. Składniki podzielić na dwie części i układać w przezroczystym naczyniu warstwami: rukola, feta, pomidory, kukurydza i polać połową dressingu. Ułożyć drugą warstwę, posypać prażonym słonecznikiem i polać resztą dressingu.




Całość podzielić na 10 porcji (po ok. 100g), wówczas:


1 porcja=180 kcal




salatka z feta i rukola