Sałatka z grillowanego kurczaka z gruszką i dressingiem malinowym

Sałatka z kurczaka z gruszką i dressingiem malinowym

Przygotowanie:

Kolejna propozycja na pyszny letni obiad w upalny dzień…

Przepis na 1 porcję, 390kcal

  • 100 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
  • 100 g Gruszka
  • 100 g Maliny
  • 10 g Miód pszczeli (łyżka)
  • 10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
  • 35 g Chleb żytni pełnoziarnisty
  • Duża garść liści szpinaku, ocet balsamiczny, sól, pieprz, tymianek (najlepiej świeży)

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko rozbić tłuczkiem. Posmarować kurczaka połową oliwy i oprószyć solą i pieprzem. Gruszkę pokroić na cząstki i wykroić gniazdo nasienne.

Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć na niej mięso na lekko rumiany kolor z obu stron. W połowie smażenia dołożyć plasterki gruszki.

Do rondelka wrzucić maliny, resztę oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego i miodu oraz kilka gałązek tymianku i szczyptę woli i pieprzu. Całość podgrzać i chwilę dusić aż sos zrobi się lekko gęsty.

Na opłukanych, osuszonych i lekko porwanych liściach szpinaku ułożyć gruszki i pokrojone mięso, całość polać malinowym dressingiem. Podać z kromką pieczywa.