Sałatka z serem pleśniowym i granatem

Sałatka z serem pleśniowym i granatem

Przygotowanie:

Owoc granatu uważany był w starożytności za symbol życia, obfitości i płodności. Dzisiaj wiemy, że rzeczywiście owoc ten dzięki zawartości m.in. polifenoli działa antyoksydacyjnie, chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, łagodzi przewlekłe stany zapalne oraz przeciwdziała infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Warto więc, szczególnie w okresie zimowym, sięgnąć po ten zdrowy owoc. Polecamy poniższy przepis na szybką i aromatyczną sałatkę z granatem!

Przepis na 1 porcję, zawierającą ok. 230 kcal

Składniki:

  • 40 g sera camembert (light)
  • 30 g pestek granatu
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • rukola

sos:

  • miód pół łyżeczki
  • musztarda 1 łyżeczka (5 g)
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • zioła prowansalskie
  • świeżo mielony pieprz

Na rukoli układamy przekrojone na pół pomidorki, ser pokrojony w kostkę i wydrążone pestki granatu. Przygotowujemy sos: do soku z cytryny dodajemy olej, miód i musztardę, mieszamy. Sałatkę posypujemy ziołami, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy sos. Smacznego!

sałatka600pxl