Schab pieczony faszerowany figami

Schab z figami

Przygotowanie:

Figa w środku schabu zaskoczy naszych gości, przyprawy nadadzą mięsu wyjątkowy aromat i będą piękną dekoracją do jego podania.

Przepis na 10 porcji, 1 porcja: 220kcal

  • 1000 g Wieprzowina schab bez kości
  • 150 g Figi suszone
  • 120 g Miód pszczeli
  • 120 g Wino czerwone wytrawne
  • 2 kawałki kory cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 3 goździki, 2 małe papryczki chili, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego

Przez środek schabu wydrążamy otwór (np. Długim wąskim nożem), który faszerujemy figami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, papryczki chili, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę odparowujemy i obsmażamy w tym lekko schab. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu dodajemy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140stopni i pieczemy około 50-60minut, co jakiś czas polewając sosem. Mięso można podawać na ciepło i zimno.

Schab faszerowany figami

Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia, nr 12-2010.