Słodycze ręcznie robione

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Gdy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia mamy ochotę samodzielnie przygotować coś pysznego i zdrowego. Słodycze własnoręcznie zrobione mają dużą przewagę nad tymi kupionymi w sklepie. Przede wszystkim zawierają naturalne składniki, m.in. orzechy, owoce suszone, płatki zbożowe czy miód. W czasie pieczenia pachną cynamonem, aż nie chce się wychodzić z kuchni. Wystarczy odrobina pracy i serca do samodzielnego przygotowania słodkich pyszności. Poniżej porcja zdrowych przepisów. Zatem do dzieła!

  • 1 szkl. miodu
  • jajko
  • 100 g masła
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa do pierników lub zrobić samodzielnie (łyżeczka cynamonu, po ½ łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru i kardamonu)

Masło rozpuścić z miodem. Połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami. Piec przez około 15-20 minut w temp. 170 stopni (termoobieg) na złoty kolor.