Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Przygotowanie:

Dodatek warzywny do obiadu to bardzo ważny element posiłku, o którym nie należy zapominać.
Użycie surowych warzyw pozwala nam zachować ich cenne witaminy i minerały, co czyni ten element dania tak ważnym.

Przepis na 10 porcji, jedna porcja (ok 150 g) dostarcza 2,4 g białka, 0,7 g tłuszczu i 11,5 g węglowodanów

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 200 g jabłka
  • 150 g marchwi
  • 80 g cebuli
  • 50 g pora
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Kapustę drobno siekamy, a następnie blanszujemy około minutę (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody).

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Gotową kapustę wkładamy do dużego naczynia.

Jabłko, i cebulę obieramy ze skórki, a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę, pora siekamy, a obraną marchew ucieramy na małych oczkach tarki.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Wszystkie warzywa łączymy razem.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Do soku z cytryny dodajemy łyżeczkę oliwy, odrobinę soli i pierzu, całość wlewamy do sałatki i ponownie dokładnie mieszamy.

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com