Przepis na pyszną tartę pełną zdrowia! Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia 262,6 kcal
Białko 5,5 g
Tłuszcze 14,1 g
Węglowodany 31,5 g
Składniki na 10 porcji:
150 g Daktyle suszone (ok. 1 szklanka)
150 g Orzechy, np. włoskie, nerkowca (ok. 1 szklanka)
20 g Siemię lniane mielone (ok. 2 łyżki)
30 g Kakao naturalne w proszku (ok. 3 łyżki)
30 g Olej kokosowy (ok. 3 łyżki)
30 g Płatki np. owsiane lub żytnie (ok. 3 łyżki)
90 g Kasza jaglana (ok. 1/2 szklanki)
120 g Banan (ok. 1 szt.)
100 g Mleko, np. krowie 2% lub roślinne
50 g Miód pszczeli (ok. 2 łyżki)
Wanilia, granat lub inny owoc, listki mięty
Przygotowanie: Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie ok. 20 minut, a następnie zmiksować blenderem. Orzechy drobno zmiksować lub posiekać. Płatki zmiksować bardzo drobno. Kakao, daktyle, orzechy, siemię, płatki i olej dokładnie zmiksować, aż do dokładnego wymieszania składników. Wyłożyć na papierze do pieczenia w tortownicy. Schłodzić. Kaszę przepłukać gorącą i zimną wodą. Gotować ok. 15 minut, można dodać wanilię. Zmiksować z bananem, mlekiem i miodem do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wylać na spód z daktyli i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podać z kawałkami owoców i listami mięty do ozdoby.
Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.Więcej informacji