Treściwa sałatka warstwowa z jajkiem i szynką

Przygotowanie:

Warzywa nie muszą być nudne – można je fajnie połączyć z innymi produktami i podać w ciekawy sposób tak, aby zachęcały do zjedzenia!
Sałatki możemy tworzyć dodając kilka treściwych składników, a tym samym zyskać pożywny posiłek.

Przepis na 6 porcji, jedna dostarcza 251 kalorii; 22g białka; 9g tłuszczu; 21 g węglowodanów

  • 150 g marynowanego selera (po odcedzeniu)
  • 4 jajka
  • 300 g wędliny drobiowej (np z piersi kurczaka)
  • 1 mały por
  • 150 g kukurydzy
  • 150 g ananasa (świeży lub z puszki)
  • 100 g sera żółtego
  • 300 g utartych jabłek
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sałatkę można podać na 2 sposoby – w dużym szklanym naczyniu, lub też od razu podzieloną na porcje np w szerokich szklankach.
W obydwu przypadkach przygotowanie wygląda tak samo.

Jaja zagotować na twardo
Seler oraz kukurydzę odcedzić i opłukać, a następnie osuszyć, aby w sałatce nie zbierała się woda.

Treściwa sałatka warstwowa z jajkiem i szynką

Jabłka wymyć, obrać i utrzeć na dużych oczkach tarki, jeśli owoce są zbyt słodkie, można je skropić sokiem z cytryny co dodatkowo zapobiegnie brunatnieniu owoców. Ser żółty również zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Ananasa i szynkę pokroić na drobne kawałki, jak również osuszony seler oraz następnie poszatkować por.

Gdy przygotujemy i rozdrobnimy wszystkie produkty, zaczynamy warstwowo układać je w naczyniu.
Jako, że w sałatce mamy do czynienia z paroma słodkimi składnikami, staramy się je układać naprzemiennie np:
Seler – Kukurydza – Por – Ananas – Szynka – Jabłko – Ser – Jajko, a na wierzch nakładamy jogurtowy sos.

Treściwa sałatka warstwowa z jajkiem i szynką

Jogurt z dodatkiem przypraw dobrze połączy wszystkie składniki – można do niego do smaku dodać ewentualnie łyżeczkę majonezu.

Sałatkę przed podaniem powinno się schłodzić.

Treściwa sałatka warstwowa z jajkiem i szynką

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com