Wątróbka w jabłku na kaszy gryczanej z rodzynkami

Wątróbka w jabłku

Przygotowanie:

Polska tradycyjna kuchnia w zdrowym i piękny wydaniu…

Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 450kcal

  • 4 jabłka
  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego z miętą
  • 160 g kaszy gryczanej
  • 40 g rodzynek
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • Tymianek suszony

Wątróbkę przepłukać bieżącą wodą, dokładnie oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem.

Kaszę gotować w osolonej wodzie 5 minut krócej niż jest zalecone na opakowaniu. Podgrzać sok jabłkowy i zalać nim rodzynki, odstawić na chwilę. Na patelni na połowie oliwy zeszklić jedną drobno pokrojoną cebulę, dodać kaszę i rodzynki z sokiem, wszystko chwilę przesmażyć i przyprawić pieprzem i tymiankiem.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Od jabłek odkroić górę tak by powstało z niej wieczko. Jabłka ostrożnie wydrążyć tak by powstały z ich miseczki.

Na łyżce oliwy zeszklić drugą cebulą, dodać wątróbkę i smażyć kilka minut. Wątróbkę nałożyć do wydrążonych jabłek i przykryć wieczkiem. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć kaszę z rodzynkami, na niej ułożyć jabłka i wstawić do piekarnika na około 20 minut (aż jabłka zmiękną).

Przepis pochodzi z blogu: http://addiopomidory.blogspot.com (uległ drobnym modyfikacjom).