Wegański tort wiśniowo- czekoladowy

Wegański tort wiśniowo- czekoladowy

Przygotowanie:

Czy jest tu ktoś, kto nie lubi tortów? My uwielbiamy, dlatego staramy się przygotowywać je w zdrowszej wersji! Spróbujcie jak smakuje ten, a już nigdy więcej nie wybierzecie ciasta z ciężkimi i kalorycznymi kremami!



Wartość odżywcza w 100 g:

  • Energia 219 kcal
  • Białko 3,3 g
  • Tłuszcze 11 g
  • Węglowodany 32,3 g

Składniki na ciasto:

  • 260 g mąki pszennej
  • 60 g mąki żytniej jasnej
  • 120 g ksylitolu
  • 15 g kakao naturalnego w proszku
  • 4 g sody oczyszczonej
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka sojowego
  • 110 g oleju rzepakowego
  • 50 g dżemu wiśniowego

Składniki na krem:

  • 100 g wiśni w syropie (lub suszone)
  • 250 g dżemu wiśniowego
  • 800 ml mleka kokosowego
  • 20 g cukru pudru

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 5 g oleju kokosowego

Przygotowanie: W misce połączyć suche składniki na ciasto, dodać do nich mokre i dokładnie wymieszać. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem tortownicy. Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach.Po wystudzeniu biszkoptu, podzielić go na 3 części. Odsączyć wiśnie z zalewy, nie wylewając jej (wiśnie mogą być suszone, należy je namoczyć w wodzie).



W garnku rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady. Ubić 1 puszkę zimnego mleka kokosowego. Pod koniec ubijania bardzo powoli wlać roztopioną i przestudzoną gorzką czekoladę.



Spód biszkopta delikatnie nasączyć sokiem z wiśni (lub wodą z dodatkiem soku z cytryny, w której były moczone wiśnie), posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego. Nałożyć 2-3 łyżki masy czekoladowej i dokładnie rozprowadzić po całym spodzie. Na masie ułożyć odsączone wiśnie. Całość przykryć resztą kremu. Położyć 2 płat biszkoptu.
W mikserze ubić drugą puszkę mleka kokosowego. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i łyżeczkę kakao (opcjonalnie, jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta). Biszkopt ponownie nasączy, posmarować dżemem. Wyłożyć całe ubite mleko kokosowe. Przykryć ostatnim płatem biszkoptu.



Po kilku godzinach chłodzenia w lodówce: roztopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Oblać tort czekoladą. Udekorować wiśniami.



tort



Klaudyna Kordowska


Klaudyna Kordowska
dietetyk