Wegańskie paszteciki wielkanocne (przepis na Thermomix)

Wegańskie paszteciki wielkanocne (przepis na Thermomix)

Przygotowanie:

Paszteciki to doskonały sposób aby dostarczyć sobie wielu witamin, a także tłuszczy nienasyconych. Przepis doskonały dla osób, które nie spożywają glutenu ani białek mleka, a przede wszystkim dla wszystkich, którzy cenią zdrowe, proste i dostępne produkty.

Wartość odżywcza 1 porcji (75 g):

  • energia: 267 kcal;
  • białko: 7,6 g;
  • tłuszcze: 18,5 g;
  • węglowodany: 19,8 g;


  • Składniki:

  • 1 Bakłażan (240 g)
  • szklanka soczewicy zielonej, nasiona suche (200 g)
  • pół szklanki kaszy jaglanej (100 g)
  • pół szklanki oleju rzepakowego uniwersalnego (115g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 5 garści orzechów włoskich (150 g)
  • 5 pomidorów suszonych w oleju (100 g)
  • pół szklanki siemienia lnianego mielonego (70 g)
  • Oliwa z oliwek do skropienia bakłażanów
  • Natka pietruszki (2 pęczki), ziele angielskie (2 ziarna), liść laurowy (2 liście), sos sojowy (2 łyżki), ocet winny (2 łyżki), cząber (½ łyżeczki), lubczyk (½ łyżeczki), tymianek suszony (2 łyżki), pieprz
  • IMG_1335

    Sposób przygotowania:


    Piekarnik nagrzać do 180︒C. Bakłażany umyć, ponakłuwać widelcem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Piec około godziny, co jakiś czas przewracając. W tym czasie przygotować resztę składników. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Następnie 100g umieścić w naczyniu miksującym, zmiksować 5 sek/obr. 8. Przełożyć do miseczki. Natkę pietruszki umyć, podzielić na mniejsze części, umieścić w naczyniu miksującym, zmiksować 3 sek/obr. 8. Przełożyć do miseczki. Czosnek i cebulę obrać, cebulę podzielić na 4 części. Umieścić w naczyniu miksującym, zmiksować 5sek/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, dodać 15g oleju oraz umieszczone w lnianym woreczku liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażyć 2 min./120︒C/obr. 1. Przełożyć do miseczki. Usunąć przyprawy. Opłukać naczynie miksujące. Kaszę jaglaną umieścić na gęstym sitku i przelać wrzątkiem. Umieścić w naczyniu miksującym. Soczewicę umieścić na gęstym sitku i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać do kaszy w naczyniu miksującym. Dodać 350g wody, gotować 25min./100︒C/obr. 1. Pomidory odsączyć z zalewy. Połowę porcji pokroić na mniejsze części. Upieczone bakłażany przestudzić. Obrać, miąższ umieścić na sitku i pozostawić na kilka minut, żeby odsączył się z soku. Ugotowaną kaszę i soczewicę zmiksować 15sek/obr.6-8. Dodać olej, połowę pomidorów, odsączone z soku bakłażany, pietruszkę, siemię lniane, orzechy i pozostałe składniki. Zmiksować 2min./obr. 6-10, co jakiś czas należy przemieszać. Do zmiksowanej masy dodać pokrojone w kostkę pomidory i resztę orzechów włoskich posiekanych na kawałki. Wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenie, przełożyć do niej masę, piec 1h w temp. 180︒C. Pasztet można również upiec w silikonowych foremkach do muffinek, czas pieczenie 20min. Pasztet należy studzić w foremkach 12h.


    Przepis inspirowany stroną: True Taste Hunters

    IMG_1369

    Monika_Frank

    Monika Frank
    dyrektor poradni, dietetyk