Wiosenna zupa kalafiorowa z kaszą kuskus

Wiosenna zupa kalafiorowa

Przygotowanie:

Po świątecznych kulinarnych szaleństwach czas na coś lżejszego – powiew wiosny czyli pikantna zupa kalafiorowa w wersji ekspresowej z kaszą kuskus.

Przepis na 2 porcje zupy, jedna dostarcza ok 170 kcal, 8 g białka, 1g tłuszczu i 32 g węglowodanów.

  • 1 litr wody
  • 160 g marchwi (2 małe marchewki)
  • 60 g cebuli
  • 200 g kalafiora
  • 30 g mrożonego groszku
  • 40 g korzenia pietruszki
  • 20 g korzenia selera
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 40 g kaszy kuskus
  • 5 g lnu odtłuszczonego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego lub pół łyżeczki “warzywka”

Do gotującej się wody dodajemy oczyszczone i rozdrobnione warzywa – marchew, seler, pietruszkę, groszek, cebulę i kalafior. Wszystko powinno gotować się około 15 minut, następnie do wywaru dodajemy łyżkę lnu i kuskus co zagęści naszą zupę.

Wiosenna zupa kalafiorowa z kaszą kuskus

Kuskus szybko pęcznieje, więc już po 3 minutach możemy doprawić całość solą, chili i warzywkiem (jeśli używamy kostki, należy ją dodać w pierwszej fazie gotowania razem z warzywami).

Po przelaniu do talerza lub bulionówek przyozdabiamy świeżą natką pietruszki lub listkami bazylii.

Wiosenna zupa kalafiorowa z kaszą kuskus

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com