Wołowina z suszonymi morelami i puree ziemniaczano-selerowym

Wołowina z suszonymi morelami i puree ziemniaczano-selerowym

Przygotowanie:

Ciekawy przepis na danie z wołowiny, lekko słodkie dzięki morelom i bardzo aromatyczne dzięki suszonym pomidorom. W purée można przemycić sporą porcję selera, a skropione oliwą truflową będzie smakowało każdemu. Gorąco polecamy!

Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 510kcal

  • 400 g Wołowina klasa I (np. ligawa)
  • 100 g Cebula (2 średnie)
  • 10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
  • 100 g Morele suszone
  • 100 g Pomidory suszone w oleju
  • 400 g Pomidory z puszki (1 puszka)
  • 800 g Ziemniaki
  • 800 g Seler korzeniowy (2 nieduże)
  • 100 ml Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu
  • 20 g Oliwa truflowa (4 łyżeczki)
  • Czosnek 4 ząbki
  • Gałka muszkatołowa
  • Natka pietruszki

Wołowinę pokroić na drobne paseczki i podsmażyć na patelni na oliwie, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na wolnym ogniu 4 minuty, w razie potrzeby podlać wodą. Dodać pokrojone w paseczki morele, pomidory suszone i pomidory z puszki oraz 800ml wody, zagotować a następnie dusić około godziny na wolnym ogniu. Po 30 minutach wstawić ziemniaki i selera i gotować do miękkości w jednym garnku pokrojone na kawałki. Warzywa odcedzić, dodać mleko oraz szczyptę gałki i zmiksować na purée. Wołowinę posypać natką pietruszki i podawać z ciepłym purée skropionym oliwą truflową.

Przepis pochodzi z książki „GoodFood 101 Low-fat feasts”