Zupa chrzanowa
ZUPA CHRZANOWA

Przepyszna zupa chrzanowa to propozycja dla osób, które lubią wyraziste smaki. Zwykle przygotowywana na święta wielkanocne, choć na codzienny obiad smakuje równie dobrze!

Wartość odżywcza jednej porcji:
  • Energia 302 kcal
  • Białko 12.4 g
  • Tłuszcze 15.3 g
  • Węglowodany 30.1 g
Składniki na 4 porcje:
  • 200 g startego korzenia chrzanu (ew. ze słoiczka)
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 400 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz
  • 200 ml śmietany 18%
  • opcjonalnie 4 jajka/kiełbaska drobiowa
Przygotowanie: Ziemniaki, pietruszkę, cebulę, czosnek gotujemy w litrze wody dodając przyprawy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Chrzan ścieramy na tarce i dodajemy do gotujących się warzyw, zmniejszając trochę ogień. Następnie blendujemy zawartość garnka dodając śmietanę. Wykładamy na talerze, dekorując jajkiem ugotowanym na twardo lub upieczoną kiełbaska drobiową .

zupa chrzanowa

Dietetyk Sylwia_Jajuga-01

Sylwia Jajuga
dietetyk

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę