Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy

Przygotowanie:

Gdy zależy Ci na sprawnym wykonaniu posiłku, lubisz smak curry i kremową konsystencję zup, ten przepis spełni Twoje oczekiwania. Aromatyczna zupa krem podkreślona odrobiną papryki chilli rozgrzeje organizm podczas zimowych dni.

Wartości odżywcze (1 porcja):

  • 201 kcal
  • 5,8 g białka
  • 7,8 g tłuszczu
  • 31 g węglowodanów

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (340g)
  • 2 łyżki oliwy lub masła (20g)
  • 2 ząbki czosnku (10g)
  • 1 łyżeczka curry (5 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (5g)
  • ½ łyżeczki kardamonu (3g)
  • ½ łyżeczki papryki chili (3g)
  • 1,5 szklanki bulionu lub wody (400ml)
  • 1,5 szklanki mleka 1,5% (400ml)

Pzygotowanie:W garnku podgrzać masło lub oliwę, dodać czosnek, cebulę, paprykę chili i curry. Podczas smażenia, mieszać dopóki składniki zaczną się rumienić. Wsypać odsączoną wcześniej kukurydzę, dodać kurkumę kardamon i smażyć około 5 minut. Dodać wodę lub bulion, doprawić wedle uznania i gotować. Następnie dodać mleko i gotować do czasu gdy kukurydza będzie już miękka. Po ostudzeniu zupę zmiksować.

Przepis na podstawie: Kwestia Smaku

Zupa krem z kukurydzy

Aleksandra Laszczyk - Okrągłe

Aleksandra Laszczyk
dietetyk