Zupa z cukinii i kanapka z chleba żytniego pełnoziarnistego

Zupa z cukinii

Przygotowanie:

Cukinia należy do warzyw niskokalorycznych. Odkwasza organizm oraz sprzyja przemianie materii. Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy A, C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich.

Przepis na 2 porcję, 1 porcja 126,04 kcal

  • 1 średni pokrojony w kostkę ziemniak (100 g)
  • 2 łyżki posiekanej białej cebuli (10 g)
  • 1 duża (lub 2 małe) pokrojona w plastry cukinia (200 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (10 g)
  • 6 łyżki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu (90 g)
  • Pieprz, bulion (może być z kostki ekologicznej), natka pietruszki

Bulion rozpuścić w 1 litrze wody, dodać pokrojony w kostkę ziemniak, posiekana cebulę i zagotować. Cukinie umyć i pokroić w plastry, wrzucić do garnka i gotować w rosole do miękkości około 10 min. Następnie doprawić do smaku i dodać oliwę z oliwek. Na końcu zmiksować i zabielić jogurtem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Kanapka Przepis na 1 porcję 129,61 kcal

  • 1 średnia kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40g)
  • 1 płaska łyżeczka margaryny miękkiej (5g)
  • 2 cienkie plasterki szynki z kurczaka (10g)
  • 2 plasterki pomidora (20g)

Chleb posmaruj margaryną, połóż szynkę z kurczaka i plasterki pomidora.

Katarzyna Mazur – dietetyk