Żurek wegański z wędzonym tofu

Żurek wegański z wędzonym tofu

Przygotowanie:

Osoby, które zrezygnowały z mięsa lub z powodów zdrowotnych muszą ograniczyć jego ilość w diecie w czasie Wielkanocnym również mogą cieszyć się smakiem świątecznych potraw. W poniższym przepisie biała kiełbasa została zastąpiona wędzonym tofu, a duża ilość warzyw korzeniowych sprawia, że żurek jest niskokaloryczny, a równie sycący co jego tradycyjny odpowiednik.
Jeśli mamy więcej czasu warto pokusić się o zrobienie własnego zakwasu z mąki żytniej.

Przepis na 8 porcji, 1 porcja to ok. 110 kcal

Składniki:

  • 400 g Ziemniaki
  • 180 g Marchew
  • 100 g Seler korzeniowy
  • 80 g Pietruszka, korzeń
  • 50 g Por
  • 50 g Cebula
  • 240 g Tofu wędzone
  • 470 g żytni zakwas na żurek (najlepiej jak najprostszy w składzie lub zrobiony własnoręcznie)
  • Ząbek czosnku
  • Natka pietruszki
  • Majeranek
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól (np. himalajska)
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania:

Marchew, seler, pietruszkę oraz ziemniaki oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. Pora przekroić na połowę. W garnku zagotować ok. 2 litrów wody razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, włoszczyzną, pokrojoną grubo cebulą oraz ząbkiem czosnku. Następnie z wywaru usunąć cebulę oraz pora, dodać ziemniaki i całość gotować do miękkości.
Do żurku dodać przyprawy: majeranek, pieprz oraz sól i dodać zakwas. Zupę ponownie zagotować.
Żurek przelać do głębokich talerzy, dodać tofu pokrojone w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki.

żurek2

Aleksandra_Pyznarska

Aleksandra Pyznarska-Pupel
Biuro Zarządu