Ocena ogólna produktu: 4/5
Skład w 100g produktu:
Tłuszcz: 3,5g; w tym kwasy nasycone: 2,1g
Węglowodany: 5,7g; w tym cukry: 5,7g
Białko: 4,9g;
Wartość energetyczna 300kJ / 73kcal
Nasza opinia: Zawartość składników odżywczych jogurtu jest podobna do mleka, ale dzięki procesowi fermentacji są one lepiej przyswajalne. Żywe kultury bakterii wytwarzają naturalne substancje antybakteryjne oraz zakwaszają środowisko niszcząc chorobotwórczą mikroflorę w jelicie grubym. Bakterie gnilne w jelicie grubym są toksyczne dla organizmu, a bakterie w jogurcie chronią jelita przed niekorzystnymi procesami i przeciwdziałają zmianom nowotworowym. Jogurt jest bogatym źródłem białka. Ze względu na dużą zawartość wapnia wzmacnia kości. Ponad to zawiera witaminy A i B. Regularne picie jogurtu poprawia naturalną odporność organizmu. Zawartość laktazy sugeruje, że produkt jest bezpieczny w spożyciu dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy.
Dietetyk radzi: Jogurt można dodawać do zup, sałatek, sosów, deserów, ciasteczek. Świetnie smakuje sam, z płatkami lub z warzywami. Poleca się jedzenie jogurtu w okresie przeziębień, zakażeń przewodu pokarmowego oraz podczas stosowania antybiotykoterapii.
Cena: ok. 4,70 zł