Dieta rozgrzewająca

Mój-Dietetyk

Wraz z nadejściem chłodnych, deszczowych dni zaczynamy wyciągać z szafy czapki, szaliki. Na samą myśl o wyjściu z domu robi nam się zimno. Zmieniamy ubrania na cieplejsze, ale czy pamiętamy również o zmianach w diecie? Warto właśnie w tym jesienno-zimowym okresie pamiętać o włączeniu do naszej diety produktów, które nas rozgrzeją i dodadzą energii. Dzięki niewielkim zmianom w posiłkach nie będziemy ciągle osłabieni, ospali i zziębnięci.

W czasie chłodnych dni wydatki naszego organizmu na utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała rosną. Gdy przebywamy w niższej temperaturze (chodząc do pracy czy szkoły), spalamy więcej kalorii. Gdyby nasza dieta w czasie chłodnych dni nie różniła się od letniej, zjawisko to pomogłoby nam odrobinę stracić na wadze. Jednak w tym czasie mamy większy apetyt na produkty bardziej kaloryczne, ciężkie, słodkie i tłuste. Nadmierne objadanie się nimi, przy zmniejszonej ilości ruchu, powoduje z kolei przybieranie na wadze. Co zatem zrobić, aby było nam ciepło, bez konieczności zrzucania po zimie zbędnych kilogramów?

Z nadejściem zimnych dni powinniśmy sięgać po ciepłe napoje i potrawy. Częściej pijmy ciepłą herbatę np. ze skórką pomarańczową i imbirem, kawę zbożową z dodatkiem cynamonu, herbaty owocowe czy ziołowe. Pewnie już każdy z nas zauważył, że po przyjściu z zimowego spaceru nic tak dobrze nam nie robi jak wypicie kubka gorącej herbaty. Przynajmniej dwa posiłki w ciągu dnia spożywaj na ciepło. W sezonie jesienno-zimowym częściej sięgaj po rozgrzewające kremowe zupy warzywne i kasze. Pamiętajmy o spożyciu odpowiedniej ilości białka (chude mięso, ryby, jajka, produkty mleczne, rośliny strączkowe), które wpływa na produkcję ciepła w organizmie.

Gdy zimno na zewnątrz pamiętajmy o regularnych posiłkach. Organizm potrzebuje stałych dawek energii, głód szybko go osłabia, a wtedy łatwiej łapiemy różne infekcje. Do potraw i napojów dodajmy przypraw. Imbir, ostra papryka, pieprz, chrzan, czosnek, goździki i cynamon działają rozgrzewająco na nasz zziębnięty organizm.

Nadmiar cukru i słodyczy niestety nas wychładza, a dodatkowo czyni bardziej ospałymi i podatnymi na infekcje. Zamiast nich sięgaj po orzechy, migdały, suszone owoce czy gorzką czekoladę.

Częściej się ruszaj. Ruch nas rozgrzeje, poprawi nastrój i doda energii. Pomyśl już dziś jak zdrowe nawyki wcielić w życie w jesienno-zimowym okresie!

Joanna Scheffs, dietetyk

  • Gosia

    Czarna herbata wychładza, więc nie należy jej polecać w diecie rozgrzewającej. Zamiast niej lepiej wypić herbatkę z czarnego bzu, lipy, macierzanki, liści malin, porzeczki, jeżyny.

Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę