Gotowanie dla Jednego

iStock_000017199719XSmall

Jesteś Singlem, sam jesz posiłki i sam je sobie przygotowujesz. Niestety jedzenie w pojedynkę często kończy się po prostu z szybkim daniem na wynos lub spożywaniem ciągle tych samych potraw. Gotowanie i pichcenie dla siebie samego nie daje satysfakcji. Żeby skrócić czas przebywania w kuchni ratujesz się kupowaniem wysokoprzetworzonej żywność – półproduktów i gotowych dań, które są łatwe i szybie do przyrządzenia, niestety pełne konserwantów i ubogie w składniki odżywcze. Tym samym Twój sposób odżywiania staje się niezdrowy i monotonny.

Chcesz to zmienić?

Mamy dla Ciebie kilka prostych sposobów na to, jak smacznie i zdrowo zjeść, przy jednoczesnym oszczędzaniu czasu i pieniędzy:

  • Żeby urozmaicić codzienne menu gotuj jednocześnie kilka dań w większej ilości – dziel na porcje i zamrażaj – skorzystasz z nich, kiedy przyjdzie Ci na nie apetyt.
  • A co ze smacznymi i pożywnymi zupami? Zupy również nadają się do zamrażania! Najpraktyczniej jest ugotować większą porcję bulionu warzywnego, na którym możesz potem ugotować każdą zupę.
  • Najlepsze sposoby obróbki: Mimo że najszybciej i najprościej jest produkty po prosty smażyć, to staraj się unikać tego typu obórki kulinarnej. Gotuj na parze, używaj rękawów i folii do pieczenia, przygotowuj obiady w wielopoziomowych szybkowarach i urządzeniach do gotowania na parze. Dzięki temu nie tylko oszczędzasz czas, ale jednocześnie dbasz o Swoje zdrowie! Jest to taki sposób obróbki, który pozwala na uzyskanie z produktu największej ilości składników odżywczych witamin i składników mineralnych. Poza tym nic nie zastąpi smaku chrupiących warzyw i soczystej rybki przygotowanej na parze!
  • Praktyczne opakowania: Staraj się wybierać małe opakowania, z taką ilością produktu, którą zużyjesz do przygotowania dania. Niestety oferta producentów jest w tym zakresie ograniczona, dodatkowo „małe jest drogie”.
  • To jaki jest sposób na szybkie i tanie zakupy? Kupuj duże i ekonomiczne opakowania, a następnie dziel je na mniejsze porcje, które przechowuj zamrożone. Dzięki temu oszczędzasz nie tylko pieniądze, ale i czas – nie musisz chodzić na częste zakupy.
  • Sałatki na ratunek! Jeśli naprawdę nie masz czasu na przygotowanie ciepłego posiłku, to najprostszym i najszybszym w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowym daniem będzie sałatka, możesz wykorzystać do niej resztki z obiadu. Pamiętaj że podstawą sałatki jest nie tylko sałata, ale produkt dostarczający pełnowartościowe białko: mięso, wędliny, jaja, ryby (np. wędzony łosoś, tuńczyk z puszki) czy fasola konserwowa. Najprościej taką sałatkę zagryźć chlebem, ale możesz też dodać do niej ryż brązowy czy makaron pełnoziarnisty. Bardzo szybko przygotowuje się też kuskus – pełnowartościową, smaczną kaszę. Zapraszamy do korzystania z przepisów na sałatki Mojego Dietetyka –tu każdy znajdzie coś dla siebie!
  • Potrzebna dodatkowa motywacja do gotowania? Zaproś na obiad rodzinę lub znajomych, przygotuj dla swoich gości niezapomniane danie. Eksperymentuj z nowymi daniami, zobaczysz, że może być to ciekawa i zdrowa przygoda!
Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę