Babeczki marchewkowe

Tagi: , , , , , , ,

Babeczki marchewkowe banalnie proste- 4 sztuki. Pyszne babeczki, które z powodzeniem można podać podczas Świąt Wielkiej Nocy. Są tak proste, że grzechem byłoby ich nie zrobić!

Babeczki 4 sztuki to około 621kcal, 27g białka, 94,26g węglowodanów, 13g tłuszczu

  • 2 jajka
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20g suszonej żurawiny

Jajka miksujemy z cukrem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek, mieszamy.

Marchewkę przekładamy do masy, dorzucamy żurawinę.

Nakładamy do foremek silikonowych i pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach (jeśli korzystamy z metalowych foremek należy je natłuścić i obsypać otrębami pszennymi).

Przepis autorstwa Pauliny Hofman, autorki bloga:www.smakowitykasek.pl

Zapamiętaj!

OGÓREK - Zawiera bardzo dużo wody ok. 96 %, toteż jest bardzo niskoenergetyczny, gdyż w 100g jest tylko 13 kcal. Wartość odżywcza ogórków jest niewielka, zawierają nieznaczne ilości witamin i związków mineralnych. Cechuje go również duża zawartość enzymu zwanego askorbinazą, który ma zdolność niszczenia witaminy C, dlatego odradza się sporządzania sałatek łącząc pomidora z ogórkiem, gdyż zawarta w nim askorbinaza wpłynie niekorzystnie na witaminę C zawartą w pomidorach.

Zapisz na newsletter

Będziemy inspirować Cię pysznymi przepisami, informować o nowinkach związanych ze zdrowym odżywianiem i promocjach w naszej ofercie.