Barszcz biały
Żurek



Wartość odżywcza 1 porcji:
  • energia: 203 kcal;
  • białko: 9,1 g;
  • tłuszcze: 3,5 g;
  • węglowodany: 33,2 g;
  • błonnik: 6,1 g.
Składniki:
  • Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
  • Ziemniaki – 280 g (4 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny – 40 g (2 x Łyżka)
  • Kiełbasa z indyka – 150 g (15 x Plasterek)
  • Pieprz czarny mielony, majeranek
Zakwas:
  • Mąka żytnia (typ 2000) – 180 g (12 x Łyżka)
  • Woda – 1000 g (4 x Szklanka)
  • Mąkę i ok litr wody wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 dni.

Sposób przygotowania:
Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Do garnka wlać wodę i dodać cebulę, kiełbasę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po około 15-20 minutach od zagotowania, wlać zakwas, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez kilka minut. Zupę odstawić z ognia i zabielić jogurtem (uprzednio zahartowanym: wlać do szklanki trochę zupy i wymieszać z jogurtem, a dopiero potem dodać do zupy). Na koniec dodać majeranek.

Przepis przygotowany przy współpracy ze stażystką Aleksandrą Skrodzką.

Dietetyk_Katarzyna Pałubicka

Katarzyna Pałubicka
dietetyk

Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę