Makaron gryczany ze szpinakowym pesto i tuńczykiem
1

Makaron w odpowiednim towarzystwie to świetna propozycja na zdrowy obiad! Zwłaszcza wtedy, gdy masz mało czasu na jego przygotowanie lub po prostu nie lubisz spędzać go w kuchni.

Makaron gryczany może być elementem diety bezglutenowej. Dodatkowo danie zawiera niezbędne naszemu organizmowi kwasy omega-3 i omega-6 oraz dostarcza pełnowartościowe białko.

Przepis na jedną porcję (385 kcal)

Składniki:
  • Makaron gryczany (50 g)
  • Tuńczyk w wodzie (65 g)
  • Suszone pomidory (20 g)
  • Świeży szpinak (50 g)
  • Parmezan (10 g)
  • Orzechy nerkowca (10 g)
  • Oliwa z oliwek (łyżeczka)
Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente, wg przepisu na opakowaniu. Szpinak opłukać i zblendować z serem, orzechami i oliwą. Tak przygotowanie pesto wymieszać z ugotowanym makaronem. Pomidory pokroić w paski, tuńczyka odsączyć z wody i wymieszać z makaronem.

MAKARON GRYCZANY ZE SZPINAKOWYM PESTO I TUŃCZYKIEM2
Dietetyk Beata Kiernicka

Beata Kiernicka
dietetyk

Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę