Pieczarki faszerowane pomidorowym hummusem
pieczarki z hummusem 1

Pieczarki faszerowane hummusem to świetna przekąska dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Wbrew obiegowej opinii pieczarki nie są pozbawione wartości odżywczych. Są źródłem białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak selen, fosfor czy cynk. W połączeniu z hummusem, czyli rodzajem pasty sporządzonej z ciecierzycy i przypraw, tworzą pełnowartościowy posiłek

Wartość odżywcza w 1 porcji to 65 kcal, w całym daniu:
  • Energia 385 kcal
  • Białko 18,9 g
  • Tłuszcze 19,2 g
  • Węglowodany 44,1 g
Składniki na 5 sztuk (5 porcji):
  • Pieczarki 250 g (5 dużych sztuk)
  • Ciecierzyca z puszki 100 g
  • Sezam 15 g
  • Suszone pomidory 40 g
  • Czosnek, sól, pieprz, papryka chilli, sok z cytryny
Przygotowanie: Do miski przełożyć opłukaną z zalewy cieciorkę, czosnek, sezam i suszone pomidory. Za pomocą blendera zmiksować składniki na gładką masę. Dodać kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz, paprykę chili. Pieczarki obrać, umyć, usunąć nóżki i wysuszyć. Pieczarki nadziewać pomidorową pastą z ciecierzycy. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Nadziane pieczarki piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut.

pieczarki z hummusem

Dietetyk Małgorzata Olchowska

Małgorzata Olchowska
dietetyk

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę