Pierś z kaczki z makaronem ryżowym
Pierś z kaczki-01

Przepis na dwie porcje.

Składniki:
  • 2 filety z kaczki;
  • 120 g makaronu ryżowego (wstążki);
  • oliwa z oliwek (łyżka);
  • suszony tymianek;
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz.
  • rozmaryn, sok z cytryny, sól, świeżo mielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
Filety z piersi kaczki ogrzewamy do temperatury pokojowej, nacinamy na krzyż, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i kładziemy skórą do dołu na suchej patelni. Wytapiamy tłuszcz ok. 20 minut. Gdy tłuszcz się wytopi odwracamy filety na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Przekładamy filety do żaroodpornego naczynia, skórą do góry, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 15 minut. Po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut aby odpoczęły.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, wykładamy do garnka, polewamy łyżką oliwy i mieszamy.

Ostudzoną kaczkę kroimy na plastry, układamy na talerzu i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Obok układamy makaron i podajemy z ulubioną sałatką.

pierś

Źródło: Przepis i wykonanie nadesłane przez czytelniczkę Kingę Jaroszyńską.

Dietetyk_Robert Liepert

Robert Lipert
dietetyk

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę