Tarta z kozim serem i pomidorami
tarta z kozim serem-01

Przepis na dwie porcje.

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego ;
  • 2 duże cebule;
  • garść pomidorków koktajlowych;
  • roladka z sera koziego pleśniowego;
  • oliwa z oliwek (łyżka);
  • łyżka masła;
  • suszony tymianek, garść rukoli, sól, świeżo mielony pieprz, cukier trzcinowy.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maślę i gdy stanie się szklista dodajemy cukier. Smażymy jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Odstawiamy z ognia.

Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim, uważając aby nie powstały dziury. Nakłuwamy je widelcem i smarujemy ciasto cebulą. Wykładamy przekrojone na pól pomidorki i pokrojony w plastry ser. Posypujemy tymiankiem, solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º ok. 20 minut aż tarta się zezłoci i ciasto nie będzie surowe.

Po upieczeniu posypujemy rukolą.

Tarta z kozim serem i pomidorami

Źródło: Przepis i wykonanie nadesłane przez czytelniczkę Kingę Jaroszyńską.

Dietetyk_Robert Liepert

Robert Lipert
dietetyk

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę